Chiptuning wat is dat?

De mens is in onze moderne tijd omringd door computers en “chips.” Ook in auto’s vanaf grofweg begin jaren ’80 zijn al één of meerdere computers te vinden. De ontwikkeling van deze computer, in de autobranche ECU (Electronic Control Unit) genoemd, heeft de laatste decennia een enorme vlucht genomen. Op last van de overheid en de wens van de consument, worden er miljarden geïnvesteerd in de verbrandingsmotor om deze efficiënter, schoner en stiller te maken. Dat de computer hierbij een heel grote rol spreekt, moge duidelijk zijn. Zonder deze slimme rekenunit, was het niet mogelijk geweest om de alsmaar luxer wordende auto’s sneller, krachtiger en toch ook zuiniger te laten rijden.
We beperken ons in dit verhaal tot de computer van de motor en eventueel de (automatische) versnellingsbak.

De belangrijkste zaken die van invloed zijn op de verbranding van de motor die worden geregeld door de ECU zijn:

  • de inspuithoeveelheid van brandstof;
  • het inspuitmoment;
  • het ontstekingstijdstip;
  • de raildruk;
  • de turbodruk.

 

De ECU is door middel van stekkers en sensoren aangesloten op de motor om alle data (signalen en opdrachten) van en naar de motor te verwerken. In de ECU zitten processors (rekenunits) en chips (voor opslag informatie) die de data ontvangen/verwerken en aan de hand hiervan wordt de motor aangestuurd.

De gegevens die op de chip staan, worden door ons met extern apparatuur uitgelezen. In de meeste gevallen gebeurt dit via de originele OBD diagnose stekker (On Board Diagnostics ) in uw wagen. Soms moeten we de ECU echter demonteren om deze rechtstreeks uit te lezen via BDM of Boot Mode. Zodra we de originele fabriekssoftware “binnen” hebben, gaan we deze informatie (nulletjes en eentjes) omzetten in voor ons werkbare data. Er is exclusieve software voor nodig om die data, ook wel kenvelden genoemd, te kunnen bewerken. Deze kenvelden, die dienen als basis voor de aansturing van de motor, kunnen worden gewijzigd…..getuned zogezegd. Vandaar het woord “Chiptuning.” Wij vinden Optimalisatie een mooiere omschrijving van hetgeen wij verrichten, omdat het zeer zeker niet altijd alléén om meer vermogen en pk’s draait.

Met die wijzigingen die wij aanbrengen, kunnen uiteindelijk de prestaties en het karakter van uw auto worden bepaald. Wij beschikken over de kennis en over de apparatuur volgens de laatste stand der techniek om dit te kunnen verwezenlijken. Alléén op deze manier kunnen wij garanderen dat wij veilig en op dezelfde wijze als de fabrikant, de software van uw wagen kunnen aanpassen.

Wij zijn gespecialiseerd in

Media